Dovoz LNG do Ázie v marci výrazne vzrástol

08.04.2024 Celý región

Peking 8. apríla (TASR) - Ázia výrazne zvýšila v marci dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG), v medziročnom porovnaní o viac než desatinu. Dôvodom vysokého záujmu regiónu, ktorý je najväčším spotrebiteľom LNG na svete, boli výhodné spotové ceny komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ázijské krajiny doviezli v marci celkovo 24,16 milióna ton LNG. Na základe údajov analytickej spoločnosti Kpler to oproti marcu minulého roka znamená zvýšenie o 11,5 % a oproti februáru tohto roka o 6,3 %. Príčinou je nízka referenčná spotová cena LNG pre severnú Áziu vo februári aj na začiatku marca, keď sa uzatvárala väčšina obchodov.

Ku koncu februára zaznamenala spotová cena LNG najnižšiu úroveň za takmer tri roky. V týždni do 23. februára dosiahla 8,30 USD (7,66 eura) za milión britských termálnych jednotiek (BTU). V ostatných týždňoch sa spotová cena LNG mierne zvýšila a za sedemdňové obdobie do 5. apríla dosiahla 9,50 USD/milión BTU. Ani mierny rast spotových cien LNG by však v najbližšom období nemal odradiť ázijských kupcov.

Čína doviezla v marci 6,61 milióna ton LNG. Vo februári tohto roka objem dovozu dosiahol 5,82 milióna a v marci 2023 to bolo 5,43 milióna ton, uviedla spoločnosť Kpler. Čína je najväčším dovozcom LNG na svete a očakáva sa, že bude naďalej dovážať vysoké objemy suroviny, dokiaľ jej cena sa bude pohybovať pod 10 USD za milión BTU.

India zvýšila dovoz minulý mesiac na 2,29 milióna ton, čo predstavuje najvyšší objem za viac než tri roky. Vo februári doviezla 1,98 milióna, v marci minulého roka 1,84 milióna ton.

(1 EUR = 1,0841 USD)
 

Vyberte región